Monday, June 18, 2012

Γεμάτο οπλοστάσιο


Παρασκευή απόγευμα, τριήμερο προ των πυλών. Καθαρά Δευτέρα. Ή Αγίου Πνεύματος. Ή ρεπό.
Ασήμαντο.

Ανάπαυση μετά από οκτάωρη στάση προσοχής, καφεδάκι, τσιγάρο, τηλεφωνάκια, μηνύματα, χάζι. Η χαλαρότητα του να μην έχεις να κάνεις τίποτα συγκεκριμένο για τις επόμενες ώρες. Γλυκιά προσμονή για όταν θα έχεις να κάνεις. Να χαρείς, να ζήσεις, να ξεφύγεις.

Γράφω, σβήνω. Λέξεις σε παράταξη. Βγαίνουν με τόση ευκολία από το στόμα, ξεχύνονται στα χαρτιά, στα πληκτρολόγια, στα ηχεία, στις οθόνες.... χωρίς υπόβαθρο σκέψης, χωρίς προεργασία. Ξεχειλίζουν και βγαίνουν.

Να ξεφύγεις... από τις υποχρεώσεις, από την ρουτίνα, από την καθημερινότητα, από τον καταναγκαστικό εγκλεισμό της ζωής σου. Αυτό που λες ζωή και είναι φυλακή και κάτεργο.

Να ξεφύγεις από την τρέλλα, την παράνοια. Μην δεις ειδήσεις. Μα πρέπει να ενημερωνόμαστε. Στο είπα, μην δεις ειδήσεις, μην ακούσεις, μην διαβάσεις. Δεν συνάδουν τα γεγονότα με τους κανόνες της λογικής. Καμμίας λογικής καμμίας χώρας κανενός πλανήτη.

Ξυπνάς και κοιτάς γύρω σου σαστισμένος. Τι έχει συντελεστεί όσο εσύ κοιμόσουν, όσο εργαζόσουν, όσο διασκέδαζες, όσο κατανάλωνες; Της πουτάνας της κακιάς. Παντού. Παντού έγκλημα, παντού ρεμούλα, κατάχρηση, παντού ασθένειες, πανδημίες, κίνδυνοι, παντού εχθροί. Ξαφνικά στραμένοι όλοι εναντίων όλων, άτυπος εμφύλιος, κανιβαλισμός. Επιβίωση. Φόβος.

Φόβος.

Η μία σκέψη φέρνει την άλλη. Πόσοι άνθρωποι είμαστε πάνω στον πλανήτη; 7 δισεκατομύρια περίπου. Νομίζω - ποιος μετράει. Τι κάνεις 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού; Πώς κυβερνώνται;  Μυρμήγκια. Φόβος. Φόβος. Φόβος. Πανδημίες, πόλεμος, κρίση (τεχνιτή), χρεοκωπία. Τι είναι 7 δισεκατομμύρια πληθυσμού; Ωμό κρέας για τα όρνια. Δύο σε ένα. Τρόμος να σε κρατάει φυλακισμένο μέσα στο ίδιο σου το πετσί, από μηχανής λύση/θεραπεία/πανάκεια να τρέχεις να αγόράζεις, να κόβεις κρέας από πάνω σου να τους ταίζεις στο στόμα. Πολιτικοί, πολυεθνικές, τράπεζες. Ειδήσεις, διαφημίσεις. Φήμες.

-Το άκουσες; 10 πέθαναν από την "νέα γρίππη". Το άκουσες; Πάμε για πόλεμο με τους Τούρκους. Το άκουσες; Πάμε για χρεωκοπία. Το άκουσες; Έρχεται το τέλος του κόσμου. Το άκουσες; Ο τάδε τραγουδιστής είναι αδερφή λέει. -Καλά κι εσύ πού σκατά τα άκουσες; -Το ειπαν στις ειδήσεις, το είπαν στο μοναστήρι, το είπε ο ξαδερφός σου στην θεία σου που το άκουσε από τον μπατζανάκη της συννυφάδας του κουμπάρου του. Το είπε το δελτίο του Σταρ. Το είπαν οι επιστήμονες, έρχεται ο 13ος πλανήτης ή κομήτης, είναι σε τροχιά σύγκρουσης. Το είπε ένας μηχανικός από την τάδε εταιρία που μπαινοβγαίνει στα υπουργεία. Το είπε ο Πατήρ Μούσιας, μεγάλος πνευματικός, υπολόγισε ότι σε τόσα έτη από κτήσεως κόσμου (τι;...) θα γίνει η συντέλεια. Το είπε η κυρά-Φεβρωνία που την συνάντησα στο μανάβικο, ο γιος της δουλεύει στο.................

..........οχλάγωγία. Θόρυβος, ηχορρύπανση, βαβέλ, ούτε την ίδια σου την σκέψη δεν μπορείς πια να ακούσεις. Αλήθειες και ψέματα όλα ανακατεμένα. Γεγονότα, πού είναι τα γεγονότα;

ΓΕΓΟΝΟΣ: Τρομοκρατημένος άνθρωπος ίσον υποδουλος άνθρωπος.

Ρουφηξιά καφέ, τσιγάρο. Τρομοκρατία. Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας. Να προετοιμαστούμε, να οπλιστούμε, να χωθούμε πιο βαθειά στις τρύπες μας. Να χτίσουμε τα παράθυρά μας, να  αμπαρώσουμε τις πόρτες μας. Να κουμπώσουμε τα παλτά μας, τις καρδιές μας, να κλειδώσουμε τα μυαλά μας. Να προστατεύσουμε την ελευθερία μας κλειδώνοντάς την στα υπόγεια καταφύγιά μας. Να μην ξαναδεί φως. Να την αλυσοδέσουμε στα σκοτάδια, μπορεί να την ξεχάσουμε, μπορεί να απαρνηθούμε την ύπαρξή της, μπορεί να κλειδωθούμε κι εμείς μέσα μαζί της, αλλά θα είναι ασφαλής. Δεν θα την πειράξει κανείς. Γιωργάκη, όχι στα βαθιά παιδί μου. Δεν χρειάζεται να μάθεις να κολυμπάς. Ούτε να περπατάς, ούτε να σκέπτεσαι, προφανώς.

Γιατί αν μάθεις να σκέπτεσαι μπορεί περιθωριοποιηθείς, να ξεχωρίσεις, να σε δείχνουν με το δάκτυλο, να μην είσαι μέρος της μάζας, και θέλεις να είσαι μέρος της μάζας, να είσαι ο ίδιος μάζα, να τρως να χέζεις να κοιμάσαι να γαμάς να ξυπνάς να σε γαμούν να μην βγάζεις άχνα. Να χαμογελάς.

She won't let you fly but she might let you sing. Ούτε καν. Σκάσε και κάτσε.



κλείνω τα μάτια. η σκέψη πετά μακριά, πετώ εγώ η ίδια μακριά. δεν κάθομαι, δεν σκάω.

Δεν φοβάμαι. Το μυαλό και το σώμα αναπτύσσουν αντισώματα. Γίνομαι εγώ το αντίσωμα για την αρρώστια που είστε. Είμαι ο καρκίνος του καρκίνου σας. Εξαπλώνομαι και πριν το καταλάβετε θα έχω ιάσει ό,τι προλάβω πριν με ακτινοβολήσετε.  

Κλείσε την γαμημένη την τηλεόραση επί τέλους. Άνοιξε το παράθυρο να μπει ήλιος, άνοιξε την πόρτα και βγες εσύ στον ήλιο. Άνοιξε τα μάτια και δες από μόνος σου τι γίνεται γύρω σου.

Να δεις, πώς οι σκιές ξεθωριάζουν στο φως.
Να δεις, πώς τα τέρατα που σου παρουσιάζουν δεν είναι παρά φιγούρες σε θέατρο σκιών.
Να νοιώσεις πώς είναι να ζεις ελεύθερος.

No comments: